{ "title": "Akromioklaviküler Eklem", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/akromioklavikuler-eklem.jpg", "date": "21.01.2024 10:16:53", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Akromioklaviküler Eklem; Akromioklavikuler eklem artrozu çoğunlukla travmayla ile meydana gelir. Ağrıya sebep olur ve tedavisi oldukça güçtür. Omuzda bulunan ağrıda, eklem artrozu diğer nedenlere göre daha yüksek miktarlarda gözükür. Akromioklavikuler eklemde oluşan ağrının en çok nedeni artrozdur. Akromioklavikuler eklem artrozu tedavisi yapılmaz ise ımpıngement ve rotator kılıf yırtığına neden olur. İlk olarak 1941 senesinde Gurd ve Mumfford AC artrozda bütün konservatif tedavilerin yapılması gerektiğini konservatif tedavinin başarısız bir şekilde olması halinde klavikula distal uç çıkarılmasını tarif etmişlerdir.

Neer Impıngement olayının etyolojisinde AC artrozun yer aldığını ve ımpıngement beraber sürüyorsa tedavi protokolünde klavikula distal uç çıkarılmasının iyi bir durum olduğunu bildirmiştir. Neer klavikula distal uç çıkarılmasının endikasyonlarını, semptomatik AC artroz, supraspinatus kas tamie etmek için geniş bir diseksiyon ihtiyacı, AC eklemin genişlemesi ya da hipertrofisinin neden olduğu impingement olayı olarak tanımlanmıştır. Impıngement'a neden olan AC artrozda ağrı en çok ve en belirgin olan neticedir.

Impıngementa sebep olan Akromioklavikuler eklem artrozunda genel olan tedavi şekli, medikal tedavi, eklem içerisi steroid enjeksionu fizik tedavi ile ve cerrahi neticesinde yapılan tedavilerdir. Klavikula distal uç çıkarılmasının yapılma durumları, açık olarak yapılan uygulama, artroskopik şeklinde yapılan uygulamadır. Artroskopik olarak yapılan uygulamada yeterli tecrübemiz bulunmadığından dolayı, hastalara açık cerrahi tedavi yöntemi uygulanır.

Bu çalışma sırasında 84 hastanın, ortalama 28.7 aylık takibi neticesinde AC artrozun impingementin etyolojisindeki etkisi ve tedavi yolları birbiri ile kıyaslandı.31 hastaya cerrahi, 53 hastaya konservatif tedavi yapıldı. Klavikula distal uç çıkarılması, ımpıngemente neden olan AC artrozda ağrıyı uzun zamanlı olarak giderir. Fonksiyonel şekilde harika neticeler verir. İyilik zamanı ve fonksiyonel neticeler açısından konservatif tedaviye üstündür. 2009 ve 2012 seneleri arasında A. C eklem artrozu sebebiyle Impıngement sendromu teşhisi konan ve açık klavikula distal uç çıkarılması yapılan 31 hasta, konservatif tedavi yapılan 53 hasta çalışmaya alındı. Çalışma grubunu meydana getiren hastalar ortalama olarak 4 ay omuz ağrısı sebebiyle tedavi yapılmış olan hastalardı. Cerrahi ve konservatif tedavi yolları anlatılarak ne yapacakları hastalara bırakıldı.

Erkek hastaların ortalama yaş gurubu, 50,89+-13,95, kadınlarda ise 56,66+-10,34'dür. Erkek hasta miktarı, 37 (%44), kadın hasta 47 (%56). Konservatif şeklinde tedavi yapılan hastalar ortalama olarak 28,42+-9,39 ay, cerrahi yapılan hastalar ortalama olarak 29,68+-12,67 ay takip edilmiştir. Çalışma grubunu meydana getiren bütün hastalarda, Impıngement meydana getiren AC eklem artrozu, klinik ve radyolojik şeklinde değerlendirilmiştir. Bütün hastalarda AC eklem ağrısı mevcuttur. Horizontal adduksion testi 68 hastada olumlu, Lidokain enjeksion testi bütün hastalarda olumlu bir netice vermiştir. BVR testi bütün hastalarda tespit edilmiştir.

Radyolojik olarak yapılan değerlendirme, standart A. P omuz grafisi. Zanca grafisi ve MR'la yapıldı. AC artrozun radyolojik teşhisinde, AC eklem aralığında daralma, subkondral kistler ve osteofitler gözüktü. Ayrıca Impıngementa neden olan AC eklemin inferiorden basısını daha iyi görebilmek için Zanca grafisi çekildi. Eklem aralığında daralma 67 hastada (%79,7), osteofit 41 hastada bulunuyordu. Direk olan grafide ımpıngementa neden olan AC artrozu tespit edilen ve kolunu abduksiyona lüzum duyulan ilk 40 derecenin ardından zorlanan 24 hastaya MR çekildi.

AC artrozu sebebiyle ımpıngement gelişmiş olan hastaların konservatif şeklinde yapılan tedavisinde, Literatürdeki yapılanlara paralel olarak, yaşam durumlarının düzenlenmesi, fizik tedavi, NSAID, lokal AC eklem enjeksiyonu yapılmıştır. Hastaların durum düzenlenmesinde, ağrıya neden olan hareketlerden uzak tutulmuştur. Hastalara en az 15 gün fizik tedavi yapılmıştır. 9 hasta yarar görülmemesi nedeniyle fizik tedaviyi tamamlanmıştır. Fizik tedaviyi tamamlayamayan hastalarda rotator kılıf yırtığı mevcuttur ve bu nedenle yapılan fizik tedavi neticesinde ağrıda yükseliş olmuştur. 53 hastaya belli zamanlarda kortokosteroid enjeksiyonu yapılmıştır. Kortikosteroid enjeksionu yapılması, NSAID kullanımı ve durum düzenlenmesi yetersz kalması uygulandı. Eklemin üst bölümünden cilt anestezisi neticesinde iğne ucu eklem boşluğuna ilerletildi. İğne alt kapsülü his edene değin ilerletildi ve 40 mg/ml metilprednizolon enjeksiyonu uygulandı.
" } ] }