{ "title": "Akut Eklem Romatizması", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/akut-eklem-romatizmasi.jpg", "date": "23.01.2024 04:27:15", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Akut Eklem Romatizması: Diğer bir adı da romatizmal ateş olan, bakterilerin boğaza yerleşmesi ile oluşan farenjitten 1-2 hafta içerisinde ortaya çıkan, vücudun birden fazla bölgesini tutan, aniden başlayan bir hastalık türüdür. Vücudun bağışıklık sistemi de bu hastalıktan oldukça olumsuz etkilenmektedir. Akut eklem romatizması, genç yaşta görülen kalp hastalıklarının en sık nedeni olduğu için oldukça önemli bir hastalıktır. Çünkü romatizmal kalp hastalığı 40 yaşından önce görülen kalbe bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yerini almaktadır. Bu hastalığı geçiren bir kişinin tekrar bu hastalıkla karşılaşması olası bir durumdur. Eğer hastalık, tekrar geçirilirse bu, ilk hastalıktan daha şiddetli ve problemli olacaktır. Daha çok, 5-15 yaş arası hastalığı olarak görülmektedir. Beş yaşın altında nadir görülen bir hastalıktır. Çünkü 5 yaşın altında olan çocuklarda bu hastalığa sebep olan mikroorganizmayla karşılaşma ihtimali oldukça düşük bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar hastalığın gelişmiş olan ülkelerde sıklığının azaldığını göstermektedir. Fakat gelişmekte olan ülkelerde belirgin bir azalmaya rastlanmamaktadır. Her yıl ortalama olarak 15 milyon kişide yeni hastalık vakası ile karşılaşılmaktadır. Hastalıkta genetik bir yatkınlık olduğu düşünülmektedir. Fakat bu durum tam anlamı ile açıklığa kavuşmamıştır.

Akut Eklem Romatizması: Hastalığın major ve minör olmak üzere bazı kriterleri bulunmaktadır. Bu kriterler hastalığın tanısını koymaya yardım etmektedir. Majör kriterler şöyledir;

Gezici poliartrit: Hastalığın en sık karşılaşılan belirtisidir. Artrit, eklem iltihabı anlamına gelmektedir. Gezici poliartrit denmesinin sebebi farklı zamanlarda birçok eklemde ortaya çıkmasından sebebindendir Ayak, el, diz gibi büyük eklemler sık tutulmaktadır. Tutulan eklemi kullanmak zorlaşmakta ve o yerde kızarıklık, ağrı, şişlik şeklinde belirtiler görülür. Eklemde hasar meydana gelebilir.

Endokardit, Perikardit, Miyokardit: Hastalığın çok önemli bulguları arasındadır, kalbi etkilediğinin bir göstergesi sayılmaktadır. Kalp kaslarının ya da kapaklarının tutulması sonucu gelişmektedir. Kalp yetmezliğinden, kalp kapağı rahatsızlıklarına kadar birçok belirti ile görülmektedir. Bulgusu kalbin tutulan yerine göre değişir.

Deri altı nodüller: Dirsekte ve el bileğinde sıklıkla görülen yapısı sert, hareket ettirilebilen, ağrısız kitlelerin varlığıdır.

Döküntüler: Ortası beyaz etrafı pembe kırmızı renkte, genellikle deri altı nodülleri ile bulunan, kaşıntı yapmayan tarzdadır.

Syndenham koresi: bu belirti sinir sistemini etkileyen istemsiz hareketlerin olmasıdır. Sakarlık, ellerde, yüzde istemsiz hareketler şeklinde genellikle kızlar çocuklarında görülen bir olaydır.

Akut eklem romatizmasının minör kriterleri
Akut eklem romatizması tedavisi nasıl yapılır?

Alınması gereken bazı tedbirler bulunmaktadır. Hastalığın aktif olduğu dönemde yatak istirahati şarttır. Yatak istirahatine ateşin düşmesi, sedimentasyon normale dönene kadar ve kalp hızı dakikada 100'ün altına inene kadar devam edilmesi gereklidir. Çekilen EKG'de bozukluklar düzelmiş olmalıdır. Ayrıca beslenmeye dikkat edilmelidir.
" } ] }