{ "title": "Anatomi Eklemler", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/anatomi-eklemler.jpg", "date": "19.01.2024 04:12:18", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Anatomi eklemler, anatomi alanında eklemleri inceleyen bilim dalı artroloji diye tanımlanır. Eklemler ise birden fazla kemiğin bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Bunlarda kendi aralarında ikiye ayrılmaktadır. Bu sınıflandırmada omuz eklemi gibi iki kemikten oluşanlara basit eklemler, el bileği eklemi gibi ikiden daha fazla kemikten oluşanlara da birleşik eklemler adı verilir. Bu sınıflandırmanın dışında eklemler hareketli olup olmasına göre de kendi aralarında sınıflandırılır. Bunlar;

Hareketsiz yani oynamaz eklemler: bu eklemlerde bulunan kemikler arasında eklem boşluğu olmaz. Bu aralar fibrozis bağ dokusuyla dolu olur. Bunlarda sutura, sidesmozis, gomfozis, şindilezis diye ayrıma tabi tutulur.

Yarı oynar eklemler: bu eklemlerde ise eklem yüzeyleri arasında sadece kıkırdak doku ya da bağ dokusuyla birlikte kıkırdak doku bulunur.

Oynar eklemler: bu eklemlerde eklem yüzeyleri hiyalin kıkırdakla kaplı olur. Eklem kıkırdağı kan damarıyla sinir içermemektedir. Eklem yüzü ile boşluğunu bir arada tutan eklem kapsülünün dış tabakası fibrozis yapıdan, iç tabakası da sinovyal membrandan meydana gelir. İç tabakasını saran sinovyal membran eklem yüzeyinde sürtünmeyi azaltacak eklem sıvısını salgılamaktadır. Bu sayede eklem yüzeyinin hareketi daha kolay hale gelir. Ayrıca mekanik aşınma önlenir. Eklem boşluğunda fazla sıvı birikimine de mâni olur. Oynar eklemlerde kendi aralarında sınıflandırılır.

Eklemlerin birbirinden uzaklaşmasını engelleyen faktörler

Eklemlerin bulunduğu şekilde pozisyonu korumasını sağlayan, yapacağı hareketi uygun şekilde yapmasını sağlayan 4 etken bulunmaktadır. Bunlar;

Eklem boşluğunda bulunan negatif hava basıncı. Eklem boşluğunda bulunan basınç farklı pozisyonlarda değişse bile, her zaman dıştaki atmosfer basıncına göre daha düşük olur. Bu negatif basınç, eklemde kuvvetli bir çekme kuvveti oluşturmakta ve eklemin kapsülü sağlam ise kemiklerin eklemden ayrılmasına mâni olmaktadır. Fakat eklem kapsülüne delik açılarak iç ve dış basıncın eşitlenmesi durumunda, eklem yüzeyleri daha kolay ayrılır.

Eklem kapsülü ve bağlar: Eklemde stabilitenin sağlanmasında önemli bir rol üstlenen eklem kapsülü ve bağlar, eklemin maruz kaldığı kuvvetle orantılı gelişir. Ekleme gelen kuvvet az olursa, gelişim de az olur.

Eklemi saran kirişler ve kaslar: İskelet kasları aktif rol oynadıklarında ya da aktif olmadıklarında eklemin bulunduğu pozisyonu korumaya yardımcı olur.

Eklem yüzlerinin şekli: bu etkende eklemin stabilitesini korumasında etkili bir rol oynar.
" } ] }