{ "title": "Ayak Eklemleri", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/ayak-eklemleri.jpg", "date": "21.01.2024 10:37:31", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Ayak Eklemleri, Ayak bilekleri ve ayaklar 2 ayak üzerinde yürüyüş amaçlı uygun yapıdadır. Her 2 taraf optimal yürüyüş amaçlı tüm vücut ağırlığını bağımsız olarak destekleyebilmektedir. Çok sayıda kemik, ligament, adele ve tendonlar farklı aktivitelerde stabilite ve esnekliği sağlamada birlikte uyum içerisinde çalışır. Bu aktiviteler içerisinde basamaklı veyahut engebeli bir alanda yürüme, yerden havalanma ve yere inmeyi içerir eğer, nesneleri ayağın farklı kısımlarıyla tekmeleme veyahut itme ve pek çok başkası sayılabilir. Ayak üç bölüme bölünebilir: arka ayak, ortada ayak ve ön ayak. Arka ayak kalkaneus ve talustan oluşur. Kalkaneusun öndeki ucta ikisi talus ile eklem yapar ve arka üçte biri topuğu oluşturur. Ortada ayak, arka ayaktan midtarsal veyahut transvers tarsal eklem ve ön ayaktan tarsometatarsal eklemlerle ayrılır. Ön ayak metatarsaller ve falankslardan oluşur. Ayak başparmağı 2 falanksa ve metatars başının altında plantar ligamente ilişik 2 sesamoid kemiğe sahiptir. Öbür parmakların her birinin üç falanksı vardır.

Gerçek ayak bileği eklemi; tibia ve fibulanın distal uçları ve talusun trokleası içerisinde eğer şekilli menteşe görünümlü bir eklemdir. Vücut ağırlığının çoğu tibiadan talusa aktarılır. Medial malleol ve lateral malleol distalde genişleyerek ayak bileği gömmesini oluşturarak talusu stabilize eder ve olumsuz şeyleri önler. Eklem kapsülü ön ve arka taraftan gevşek haldedir, eğer medialden güçlü deltoid ligament, lateralden de üç farklı bant ile, zamanterior ve posterior talofibular ligamentler ve kalkaneofibular ligament ile desteklenir. Sinovyal kavite normalde diğer eklemlerle, komşu tendon kılıfları veyahut bursalarla ilişkili değildir. Ayak bileğini Geçen tendonlar, geçişlerini eklemdeki kılıflar içerisinde gerçekleştirir. Ayak bileği civarında birkaç bursa bulunmaktadır. Retroaşil, cilt tendonu içerisinde uzanır ve tendonu harici basınca karşın korur. Ayak bileğinin hareketleri dorsifleksiyon ve plantar fleksiyonu içerir. Hareketin ekseni anında hemen malleol hizasından geçer.

Subtalar Eklem

Subtalar eklem talus ve kalkaneus içerisinde yer alır ve üç yüzü vardır: ön, ortada ve arka. Sıkı kapsülü birçok nadir sinovyal genişlemeye izin verir. Tahmini 30 derece inversiyon (Ayağın zemini içe döner) ve 10-20 derece eversiyon (Ayak zemini dışa döner) yapabilir.

Midtarsal Eklem

Midtarsal eklem, talonaviküler ve kalkaneokuboid eklemlerin kombinasyonundan oluşur. Kuboid ve naviküler genellikle fibröz dokuyla bağlanır fakat sinovyal bir kavite de olabilir. Midtarsal eklem subtalar eklemde inversiyon ve hareketlerine katkıda yer alır. Bununla Birlikte 20 derece ayak ortada üstelik hakikat döner ve 10 derece ayak ortada hattan uzağa dönmeye izin verir.

Metatarsofalangeal Eklemler

Metatarsofalangeal eklemler parmak perdelerinden tahmini 2 cm proksimalde uzanan elipsoid sinovyal eklemlerdir. Kapsülleri her 2 yanda kollateral ligamentlerle ve yüzde plantar ligamentle güçlendirilmiştir. Plantar kılıflarıyla füzyon halindedir ve birbirlerine transvers metatarsal ligamentle bağlanmıştır. Bu da uclarda başları bir arada tutarak ön ayağın dışa hakikat çok genişlemesini önler. Küçük intermetatarsofalangeal çoğunlukla başlar içerisinde yer alır.

İnterfalangeal Eklemler

Proksimal interfalangeal ve distal interfalangeal eklemler menteşe eklemlerdir. Plantar fleksörler, fleksör hallusis longus ve başparmak, DİF eklemlerinden lateral dört parmak ve PİF eklemlerinden lateral dört parmak. Dijital fleksör tendon kılıfları uzun ve kısa çalışmalar, parmakların uzunluğu boyunca proksimalde tabanın distal üçte birine dek uzanırlar. İlk MTF ekleminin medialinde sıklıkla bir bunion bursa yer alır. Parmakların eklemleri normalde hipertansiyon yapmaz ve plantar fleksiyon tahmini 50 derece ile sınırlıdır.
" } ] }