{ "title": "Diz Eklemi", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/diz-eklemi(1).jpg", "date": "20.01.2024 09:14:11", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Diz Eklemi, vücudun en hareketli ve en iri hayati önem taşıyan eklem diz eklemidir. Dizin yerinde sabit kalmasını çapraz bağlar ve yan bağlar üstlenmektedir. Çapraz bağlar adı verilen bağ sistemi, diz eklemi içinden yol alarak kaval ve uyluk kemiklerini birbirlerine bağlamaktadır. Bu bağlantı sonrasında dizler bükülürken ve diz sabit bir şekilde düz dururken olması gereken sabit duruşu da sağlamaktadırlar. Bacak ön kısmında yer alan bağlara ön çapraz bağlar ve bacağın arka bölgesinde bulunan bağa ise arka çapraz bağlar adı verilmektedir. İnsan vücudunun tüm ağırlığını taşıyan ve oldukça mühim bir organ olarak görev alan diz ekleminde, meydana gelen bazı problemler diz bölgesinde aşırı yükün olması ve uygulanan spor hareketleriyle bazı sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır. Ayrıca dize binen aşırı yük sebebi ile kıkırdak sorunları da kendini göstermektedir. Kıkırdak ise eklem uçlarında yer alan iki kemiğin birbiri ile birleştiği bölgede kemik uçlarını koruma altına alan parlak ve kaygan yapıdır. Kıkırdaklar altta yer alan kemiğin yanı sıra eklem sıvısı ile beslenmektedir. Kıkırdaklarda problem çıkması halinde, kişilerin aktivite ve hareketlerinde sorunlar meydana gelebilmektedir.

Diz eklemi, insan vücudunun en karmaşık ve en iri eklemi olarak bilinmektedir. Bu işlemini oldukça önemli üç kemik olarak bilinen diz kapağı, kaval, uyluk ve dört mühim bağ olarak bilinen dış yan, iç yan, ön çapraz ve arka çapraz bağlar ile pek çok menisküs, tenton ve kaslar dış ve içi meydana getirmektedir. Bu kemiklerden diz kapağı diz bölgesinin ön kısmında, kaval kemiği altta ve uyluk kemiği ise üst bölgede bulunmaktadır. Oynar eklemler benzeri adı geçen kemiklerin de içlerinde kıkırdak yer almaktadır. Aşırı kilo, hareket ve yükün bir bölgeye yüklenmesi gibi sebeplerle meydana gelen eklem ağrıları genellikle yaşlılarda hissedildiği kadar henüz genç kişilerde de rastlanmaktadır. Bu hastalık ilk başlarda fark edilirse uygun egzersiz ve spor hareketleriyle iyileşmesi oldukça mümkündür. Özellikle eklemleri etkisi altına alan rahatsızlıklar artroz ve artrit olarak iki türde rastlanmaktadır. Artrit olarak bilinen hastalık iltihap içeren eklem rahatsızlıkları için kullanılmakta ve pek çok farklı türü bulunmaktadır.

Bu türler arasında sıklıkla rastlanan türü de romatoid artrit olmasının yanı sıra artoz adı verilen rahatsızlık ise iltihap içeren bir rahatsızlık değildir. Bu hastalık 60 yaş üzeri kişilerde kemiklerin yıpranıp aşınması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır ve 45 yaş altı kişilerde nadiren rastlanan bu önemli rahatsızlık ülkemizde aşağı yukarı 5 milyona yakın kişiyi etkisi altına alarak eklem aşınmasına sebep olarak gösterilen bir hastalıktır. Kişilerde meydana gelen eklem ağrıları o kişinin yaşam kalitesini en aza indirerek yaşama sevincini elinden alarak hareket ve aktivitelerini kısıtlamasının yanında atılan her adımı bile güçlükle yapabilmektedir. Ancak meydana gelen ağrılar yüzünden aktivitelerini en aza indiren yani eklemlerden kaynaklanan ağrılara yenik düşen bir kişi kendine kötülük yapmış olur. İltihap barındırmayan bu eklem rahatsızlığının olası nedenleri ise hareket azlığı, aşırı kilo ve yükün bir tarafa binmesinin yanında doğuştan veya sonradan dış nedenlerden dolayı meydana gelen eklem hastalığıdır.
" } ] }