{ "title": "Eklem Çeşitleri", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/eklem-cesitleri.jpg", "date": "23.01.2024 06:31:01", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "Eklem Çeşitleri, iskelet kemiklerinin birbiri üstüne eklendikleri bölgeye denir. Eklemler, kemikler ve iskelet sistemiyle beraber işlev kazanmaktadır. Bir varlığın neredeyse tüm ömrü boyunca hareket ettiğini göz önünde bulundurursak, eklemlerin hayatın devam etmesi adına ne kadar önemli bir bölüm olduğu anlaşılır. Eklemlerde ortaya çıkacak herhangi bir hasar, söz konusu bölgenin hareket kabiliyetini düşürecek; bu durum da canlıya ciddi anlamda fiziksel zarar verecektir. Üç çeşit eklem türü vardır:

Hızlı oynayan eklem: Elde bulunan parmaklar arasında yer alan eklemler, çok hızlı hareket eden eklemdir. Oynamayan eklemler, kafa bölgesinde bulunan kemiklerin birbirlerine eklendikleri yerde bulunan eklemlerdir. Burada yer alan eklem yerleri, testerenin dişleri tarzında birbirleri üstüne geçmiş durumdadır. Kemikler, bu çıkıntı ve girintilerle, birbirlerine oynamayacak biçimde eklenmiş vaziyettedir. Yarı oynar haldeki eklemler, omurgayı oluşturan omurların birbirlerine olan eklemelerindeki eklemlerdir. Bunların oynamaları da oldukça azdır. Oynar eklemler için kol ve bacak kemikleri bağlantı kısımlarındaki eklemler, oynar eklemlerdir. Bunlar, iki bağlantı kemiğinin, eklem alanlarındaki istenen davranışı verecek bir biçimde oynayabilmesini becermiş olurlar. Böylece, bu eklemlerin yer aldığı kemikler, birtakım hareket yeteneğine sahip olan eklemler özelliğini kazanmış olur.

Oynar haldeki eklem kemiklerden birinin başı, diğer eklem kemiğini çukuruna girmiş biçimdedir. İki kemik, birbirine eklem bağları ile bu şekilde bağlanmıştır. Kemiklerin birbirlerine sürtünmeleri esnasında aşınmalarını önlemek adına, bu eklem çevrelerinde kıkırdak yastıkları ve yumurta akı gibi bir madde ile sıvamak şeklinde kavgan bir hale getiren eklem keseleri bulunur. Eklem aralığında bulunan bu sıvının korunması ve o noktada bulunan her iki kemiğin de hareket kabiliyetinin sağlanması görev de eklemin bulunduğu kapsüle aittir. Oynar durumdaki eklemlerin çevresinde bir de hareketlere olanak sağlayan ve eklem kapsülünü koruma altına alan ligamentler vardır. Kasların son noktalarını oluşturan bölüm olan ligamentler aynı zamanda eklemin de hareketlerini ve yönlerini belirler. Birkaç tane oynar eklemin iç bölgesinde yer alan yani kapsülün arasında kalacak biçimde menisküs adı verilen yapılar ve iç tarafta bulunan ligamentler bulunur. Eklemlerde bulunan en önemli görev, vücut bölümlerinin ve iki kemiğin hareketini organize etmektir.

Yarı oynar durumdaki eklemler: Çok kısıtlı ölçüde hareket edebilen, hareket sınırları belli olan eklemlerdir. Yarı oynar eklemler arasında sadece iki adet kemik kıkırdak bulunur, kemik ve eklem sıvıları aralarında boşluk bulunmamaktadır.

Örnek vermek gerekirse;
Oynamaz (Hareketsiz) durumdaki eklemler: Kemiklerin birbiri üstüne sıkıca kaynaması ile oluşan ve daha sonrasında hiç hareket etmeyen eklemlerdirler. Oynamaz durumdaki eklemi oluşturan kemik aralarında boşluk bulunmadığı görülmektedir.

Örnek olarak;
Eklemlerin sınıflandırılması

Eklemler yapısal ve fonksiyonel olmak üzere iki tip sınıflandırmaya tabi tutulurlar.

Yapısal sınıflandırma
Fonksiyonel sınıflandırma
" } ] }