{ "title": "Eklem Hastalıkları", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/eklem-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 01:44:27", "author": "Pınar BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Eklem Hastalıkları, Eklemlerde oluşacak hastalıklar, fiziksel sağlığımızı kısmen ya da tamamen yok edebilmektedir. Ellerimiz, kollarımız, boynumuz, ayaklarımız gibi yürümemizi, hareket etmemizi ya da bir cismi tutmamızı sağlayan tüm fonksiyonlarımız eklemlerimiz sayesinde görevlerini yerine getirmektedir. Bu nedenden dolayı vücudumuzun herhangi bir noktasında meydana gelen eklem ağrısı o bölgedeki hareket fonksiyonunu kısıtlayıcı etki gösterecektir. Eklem hastalıkları başta sızı şeklinde hafif ağrı ile meydana geleceği için önemsenmemesi durumunda ileriki safhalarında ağır ameliyatlara neden olabilmektedir. Bu nedenden dolayı eklem ağrıları hissedildiği durumda sıkıntının büyümemesi için bir an önce doktora başvurmanız gerekmektedir.

Eklem hastalıkları genetik yani doğuştan gelen kalıtsal bir hastalık olabileceği gibi sonradan çevresel faktörler nedeniyle de oluşabilmektedir. Çevresel faktörler nedeniyle oluşan eklem hastalıkları genellikle mikroplar, virüsler ve ağır çalışma şartları sonucunda oluşmaktadır.

Eklem hastalıklarının en sık rastlanılanı halk arasında romatizma olarak adlandırılan romatizmal eklem hastalığı ve eklem bölgesinde oluşabilecek eklem iltihabıdır. Eklem hastalıklarına neden olan faktörler kişiye göre farklılık gösteriyor olsa da genellikle eklem bölgesindeki kıkırdak yapının zedelenmesi ya da eklem bölgesindeki sıvı kaybı sonucu eklemin görevini tam manası ile yerine getirememesi veya eklemi tutan kas yapısındaki bozulmalardan kaynaklanmaktadır.

Romatizmal Eklem Hastalığı

Genetik ve çevresel faktörlerden oluşan bu hastalık eklem ve eklem çevresindeki dokuları, hatta sinir köklerini etkileyebilen bütün hastalıkları genel olarak kapsamaktadır. Neden kaynaklandığı günümüzdeki tıbbi şartların gelişmesine rağmen tam olarak bilinememektedir. Fakat hastalığın ortaya çıkış nedeni aileden gelen kalıtsal faktörler ya da bazı ilaçların kullanılması, kaza sonucu oluşan eklemlerdeki zedelenmeler, yaşanılan ortamın iklim şartları gibi faktörler sonucudur.

Eklem İltihabı Hastalığı

Romatizmal nedenlerden kaynaklanabileceği gibi dizanteri, verem, frengi gibi hastalıklar sunucuda oluşabilmektedir. Eklem bölgesinde oluşan mikroplu hücreler oynak yeri çevreleyen ince zarın iltihaplanmasına neden olur. Eklem bölgesi şişerek şiddetli ağrılar hissedilir ve bölgenin sıcaklığı artar.

Eklem Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüm hastalıklarda olduğu gibi eklem hastalıklarında da uygun tedavinin başlaması için erken teşhis ve doğru tanı çok önemlidir. Bu sebepten dolayı eklem bölgesinde oluşan ağrılarının hissedildiği andan itibaren doktora gidilmesi gerekmektedir.
" } ] }