{ "title": "Eklem Kilitlenmesi", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/eklem-kiltlenmesi.jpg", "date": "20.01.2024 11:07:12", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "Eklem Kilitlenmesi, Eklem kilitlenmesi hastalığı, isminden de anlaşıldığı üzere tüm eklem- bağ olan bedensel yapı bölümleri için geçerli olabilecek bir rahatsızlık durumudur. Eski dönemden günümüze dek hemen hemen her insanın özellikle yetişkin ve ileri yaş grubu kişi veya kişilerin sıkça yaşadığı, kimi zaman kendiliğinden kısa sürede düzelebiliyor olurken, çoğu zaman önemli bir süreç ve zor bir dönemin habercisi olabilmektedir. Eklem kilitlenmesi rahatsızlığı başlı başına bir hastalık olmamakla beraber birtakım hastalıklar sonucunda meydana gelmektedir. Özellikle romatizma, diyabet, gut hastalığı, eklem iltihabı gibi dokuların yapısını değiştirerek kemik şekillerine direk etkisi olan hastalıklar sonucunda eklem kilitlenmesi yaşanabilmektedir.

Eklem kilitlenmesi günümüzde en sık şekilde gut hastalığı nedeni ile ayak bağ parmağı şişmesi ile başlangıç yapıp zamanla diz, bel ve boyun bölgesine ilerleyen şekilde gözlenmektedir. Bu durumu takiben, tıp dilinde Lomber Faset olarak tabir edilip halk arasında bel kilitlenmesi olarak bilinen hastalık yaygın şekilde eklem kilitlenmesi durumunun yaşandığı alandır. Bazı kol ve boyun bölgesi eklem kilitlenmesi durumu kısa süre sonra hiçbir müdahalede bulunulmadan iyileşebilmektedir. Fakat eklem kilitlenmesi yaşıyor olan kişi veya kişilerin alt yapısında bulunan tetikleyici ve ilerlemiş bir hastalık var ise muhakkak tıbbi müdahale gerektirmektedir.

Eklem kilitlenme rahatsızlığının temel oluşum sebebi vücutta bulunan iltihaplı rahatsızlıklardır. Gut hastalığında ise durum iltihaplı bedenden kaynaklanmaz. Kanda bulunan ürik asit, sınırlı düzeyin üzerinde bir seviyeye çıktığı zaman eklem aralarında kristaller oluşturur. Bu ürik asit kristalleri, eklem arasında birikir ve şiddetli ağrılara sebebiyet vererek tedavi edilemediği zaman sıra ile diğer eklemlere yürüyerek vücut eklemlerini sarar. Diğer iltihaplı romatizma ve diyabet hastaları kemik ve eklem dokularının bozulması nedeni ile eklem kilitlenmesi yaşamaktadırlar.

Eklem Kırılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eklem kırılması tedavisi yaşıyor olan kişi veya kişiler bir an önce zaman kaybetmeden hekime başvurmalıdırlar. Özellikle, daha önce romatizmal bir rahatsızlığı olduğunu veya diğer tetikleyici hastalıklarının olduğunu bilmiyor olan kişi veya kişiler alt yapısında bulunan hastalığının da ortaya çıkması için tıbbi danışım göstermelidir. Eğer eklem kilitlenmesine sebebiyet veren alt durum hastalığı iltihaplı bir hastalık türü ise tedavi sürecinde muhakkak ki bedende bulunan iltihap durumunun düzelmesi için antibiyotik tedavi sunulacaktır. Hastanın antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilme durumu göz önüne alınarak, iltihap kuruduğu ve tamamen vücutta bastırıldığı veya temizlendiği zaman fizik tedavi sürecine sokularak yavaş ve dikkatli şekilde bu fizik tedavi programına uyarak eklem kilitlenme hastalığını güvenle çözebileceklerdir. Fizik tedavi süreci, eklem kilitlenme sorunu yaşanan bölümlere ve hastalığın şiddetine göre değişim göstermektedir.
" } ] }