{ "title": "Eklem Sıvısı", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/eklem-sivisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 03:08:35", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Eklem Sıvısı, hareket halindeki olan eklemlerin boş kalan kısımlarında mevcut olan viskoz adındaki bir sıvıdır. Ancak eklem sıvısının tıp dilindeki adı ise \"sinovyal sıvı\" şeklinde bilinmektedir. Eklem sıvısı çoğunlukla sinovyal ismindeki hücreler tarafından sntezlenmesi ile hyalurinik aist ile plazmanın ultrafiltratı şeklinde meydana gelerek oluşmaktadır. Plazmada mevcut olan yüksek molekülerinin ağırlıklı olarak protein haricindeki bütün içeriği sinovyal membranlar nonselektif meydana gelerek filtre olduğu için eklem sıvısının özellikle sıvı bileşenlerinin bütün konsantrasyonu aynı plazmadikiler gibi eş benzer düzeyde olmaktadır.

Eklem sıvısının, bileşenleri aynı kan plazmasına benzemektedir. Fakat koyuluğu ve yağlanması için temel olan madde hyaluronat ile lubricin içermektedir. Ayrıca eklem sıvısında az sayılarda monositler yani (Beyaz kan hücreleri) ile lenfositler, makrofajlarda mevcut olmaktadır. Eklem sıvısında en başta hiyalüronik asit ve çok çeşitli olarak mukoproteinler açısından oldukça zengin olan bir sıvıdır. Eklem sıvısı özellikle eklem yüzeyleri arasında mevcut olan kılcal aralığın dolduracak miktarda olduğu için enjektör ile çekildiği zaman yalnızca 0,5 ml oranında sinovia elde edilebilmektedir.

Eklem Sıvısının hem kemikler hem de eklemler arasında mevcut olan bir sıvıdır. Eklemler ve kemikler arasında bulunan eklem sıvısı ile bacaklar ve diğer oynar kemikler hiçbir şekilde acı çekmeden çok rahat olarak hareket etmesini sağlar. Hem bacaklarda hem de kollarda devamlı olarak sürtünme olayı meydana gelmektedir. Çoğunlukla bacaklarda ve kollarda ortaya çıkan bu sürtünme olayından dolayı kemiklerde yıpranmalar ve aşınmaların meydana gelmesi gerekir. Hatta meydana gelen bu aşınmalardan dolayı kişinin çok acı hissetmesi gayet doğaldır. Fakat eklem sıvısı sayesinde kişide bu acılar oluşmaz. Ayrıca eklem sıvısı eklemler arasında mevcut olduğundan dolayı kemiklerde meydana gelecek olan sürtünme olayını engellediği için eklem yüzeylerinde oluşacak tahribatı ve aşınmayı da büyük ölçüde engellemektedir.

Eklem Sıvısı, özellikle kemikler vücudun içerisinde bulundukları yerlere göre farklı nitelikte özelliğe sahip olmaktadır. Hatta omurgayı meydana getirmiş olan omurlar, kollardaki kemikler, bacaklardaki kemikler hem el hem de ayaklardaki kemikler devamlı hareket halinde olduğu için birbirlerinin üzerinde devamlı olarak hareket etmektedir. Bu kemikler devamlı olarak hareket halinde olmasından dolayı ayrıca destek alınacak sisteme de ihtiyaç duymaktadır. Vücutta en fazla ses çıkaran noktalar sürtünmeden kaynaklanan eklem yerleridir. Genellikle bu tarz eklem yerlerinde genel olarak iki kemiğin birleşmiş olduğu noktalarda bağlantı kapsülleri mevcut olmaktadır. Bu kapsülün içeriğinde ise kemiklerin kolaylıkla sürtünmeden hareket etmesini sağlayan yumuşatan ve yağlayan eklem sıvısı bulunmaktadır. Ayrıca bu eklem sıvısının içermiş olduğu oksijen, karbondioksit ve nitrojen gazları da mevcut olmaktadır.
" } ] }