{ "title": "Eklem Yapısı", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/eklem-yapisi.jpg", "date": "20.01.2024 05:04:38", "author": "Arife KÜÇÜKKAVRADIM", "article": [ { "article": "Eklem Yapısı, eklem vücudumuzdaki iki kemiğin birleştiği çeşitli bağlarla ve sıvıyla bağlandığı, kemiklerin hareket etmesini sağlayan yapıdır.

Eklemler işlevlerine göre üçe ayrılır

Oynar Eklemler: Vücudun hareket görevini üstlenmiş olan kol ve bacak kemiklerinin hareketinden oluşur. Eklemlerin iç yüzünü ince bir zar çevreler. Bu zar içerisinde bulunan yumurta akına benzeyen bir salgı bulunmaktadır. Bu sıvı eklem uçlarının kaygan olmasını sağlamaktadır. Eklem kemiklerinin baş kısmında kıkırdaklar bulunur. Eklem sıvısı da hareket sırasında bu kıkırdakların birbirine sürterek aşınmasına engel olur.

Yarı Oynar Eklemler: Göğüs kafesi ve omurgalar arasında görülen eklemlere verilen isimdir. Omurgalar arasında bulunan kıkırdak diskler esneklik sağlar.

Oynamaz Eklemler: Kalça, leğen kemiği, kafatası gibi iskelet sisteminin hareket etmeyen eklemlerine verilen isimdir. Bu eklemler arasında eklem sıvısı bulunmamaktadır.

Yapılarına göre eklemler üçe ayrılır

Fibröz Eklemler: Kemikler birbirine fibröz adı verilen doku ile birbirine bağlandığı için bu adı alır.

Kartilaginöz Eklemler: bu eklemde bulunan kemikler kıkırdakla birbirine bağlıdır ve hareketleri kısıtlıdır. Yani bu eklemler yarı oynar eklemlerden oluşur.

Sinoviyal Eklemler: bu eklemler vücudun hareketini eklem sıvısıyla sağlar.

Eklem kıkırdaklarının bozulması ile eklem hastalığı meydana gelebilir. Buna osteoartrit adı verilir. En sık görülen eklem hastalığıdır. Bu hastalık genetik bir hastalıktır. Mesleki duruşlar, yaş, kilo da risk oluşturmaktadır. Hastalıkta kilo fazla risk taşır. Eklemlere uygulana baskı artmaktadır. Belirti olarak en sık şikâyetleri ağrıdır. Bu ağrılar en çok dinlendikten sonra ve sabahları olur. Bu hastalığı tedavi eden bir ilaç bulunmamakla birlikte ağrıyı hafifletmek için ilaç kullanılmaktadır. En faydalı tedavi yöntemi fizik tedavidir. İhmal edilmeden devam edilmelidir. Hastalık daha ileri düzeyde ise cerrahi müdahale de gerekebilir. Bunlardan en önemlisi protezdir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.
" } ] }