{ "title": "Eklem", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/eklem.jpg", "date": "19.01.2024 19:21:42", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Eklem, eklemlerimiz vücudumuzda iki kemik arasında bulunarak vücudun hareket edebilmesini sağlar. Eklemler iskelet sistemimizin ve kemiklerin hareketlilik ve işlev kazanmasına yardımcı olur. Bir canlının hayatını hareket ederek geçirebilmesi için eklemlere ihtiyacı vardır. Eklemler olmaz ise vücut hareket edemez. Bu nedenle eklemlerden biri zarar gördüğü Zaman o bölgedeki hareket kabiliyeti sıkıntıya girer ve hareket etme kısıtlanır. Eklemler yapılarına göre ve işlevlerine göre iki alt guruba ayrılır. Bu gruplar da kendi aralarında alt gruplara ayrılır. Bunları inceleyelim.

İşlevlerine göre eklemler

Oynar eklemler, oynar eklemler tam olarak hareket kabiliyetine sahip olan eklemlerdir. Bu eklemler kollar, bacaklar, bilekler, omuzlar gibi vücudumuzda tam hareket kabiliyetine sahip olan eklemlerdir. Bu eklemlerde iki kemik arasında bağlar ve ayrıca eklem kapsülü adı verilen bir yapı bulunur. Bu yapının içerisinde de eklem sıvısı denilen sıvı bulunur. Bu sıvı sayesinde kemikler birbirine sürtündüğü zaman bir hasar oluşmaz. Aksi takdirde aşınmalar olurdu. Oynar eklemlerde bir hasar olduğu zaman kişi vücudunun hareket kabiliyetini büyük ölçüde kaybeder.

Yarı oynar eklemler, hareket kabiliyeti olan fakat kapasitesi oynar olan eklemlere göre çok daha az olan eklemlerdir. Omur kemiklerimiz ve göğüs kemiklerimiz yarı oynar eklemlerden oluşur. Yarı oynar eklemler vücudu hareket ettirmekten ziyade hareket ettiği Zaman yardımcı olan eklem türüdür. Vücudun hareketi esnasında oynar eklemlere yardımcı olduğundan ikincil işleve sahip eklemlerdir.

Oynamaz eklemler, tamamen hareketsiz olan eklemlerdir. Bu eklemler birbirine bağlanan kemikler arasındaki bağları sıkıştırarak dayanıklı olmasını sağlar. Kafa tasında bulunan eklemler oynamaz eklemlerdendir.

Yapılarına göre eklemler

Fibröz eklemler, bu eklemler fibröz doku ile birbirine bağlanan kemiklerden oluşan eklemlerdir. Eklemlerin şekillerine göre ve birbirine tutunma özelliğine göre alt başlıklara ayrılır.

Kartilaginöz eklemler, bu eklemlerde kemikler birbirlerine kıkırdak doku aracılığı ile bağlanırlar. Bu eklemlerin hareket kabiliyeti sınırlıdır. Yarı oynar eklemlerdendir.

Sinoviyal eklemler, bu eklem grubu vücuttaki hareket sistemine eklem sıvısı yardımı ile katkı sağlarlar. İşlevine göre oynar eklemler grubunda incelenir.
" } ] }