{ "title": "El Eklemleri", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/el-eklemleri.jpg", "date": "21.01.2024 12:07:13", "author": "Düriye Çakır", "article": [ { "article": "El Eklemleri, ön kolda bulunan ulnar ile radius kemikleri carpol kemiklerle el bileğini oluştururlar. El sırtı ile avuç içinde toplam 5 adet carpol denilen kemik ve parmakları 14 adet phalanx kemiklerden oluşmuştur. Radial, ulnar elin karmaşık fonksiyonel hareketlerini yönetir. El eklemi en çok hareket eden sistemdir. Vücudumuzun birçok yerinde bulunurlar. Kaslarla birlikte harekete geçerler. Eklemleri zorladığımızda birçok hastalığa yol açmış oluruz. Özellikle el eklemleri çok önemlidir. Günlük yaşamımızda ellerimizi çok kullandığımız için çok önemlidir.

Eklemler, kemiklerle beraber hareket sistemimizin pasif elemanlarıdır. Kaslar aracılığıyla oluşturulan kuvvetin, kasın yapıştığı kemik parçasını harekete geçirilmesi için bu kemik parçalarının bir veya birkaç eklemi katetmesi gerekir. Yani kasın origo ile insersio arasında mutlaka bir veya birkaç eklem olması gerekir.

Eklem Çeşitleri, eklemlerin yapı ve işlevleri arasında çok sıkı bağ vardır. Eklemi oluşturan diğer kemiklerin durumu, eklem yüzlerinin şekli ve eklemin yapısına katılan bütün dokuların özelliği eklemin işlevine göre ayarlanmıştır.

Diarthosis (Kaviteli Eklemler)

Bunlar oynar eklemlerdir. Bir eklem aralığı vardır. Kemiklerin eklem aralığına bakan yüzlerine eklem yüzleri denir ve birbirlerine uygunluk gösterir. Komşu kemiklerini birbirine bağlayan ve bütün eklemi dıştan saran bir eklem kapsülü vardır. Eklem kapsülünün iç yüzünü örten ve kıkırdak kenarlarında sonlanan snovyal zar bulunur.

Kaviteli Eklemlerin Sınıflandırması

Düz Eklemler (Artiroidal, plane): Düz eklem yüzleri olup kayma hareketi türünde hareketi yapabilir. El bileği kemikleri ve omur kemerleri arasındaki eklemleri örnek verebiliriz.

Menteşe eklem (Ginglimus): Dışbükey eklem yüzü makara, içbükey eklem yüzü ise makarayı içine alacak şekilde eklem yüzleri birbirine uygunluk gösterir.

Dingil Eklem (Trochoid): Dışbükey eklem yüzü silindir, içbükey eklem yüzü ise osteofibriz bir halka şeklindedir.

Oval Eklem (Elipsoid): Dışbükey eklem yüzü ortadan ikiye bölünmüş bir yumurta, içbükey eklem yüzü ise bunu içine kısmen oval çukur şeklindedir.

Eyersi Eklem (Art. Sellaris): Her iki eklem yüzü birbirini saran iki eğer şeklindedir.

Küre-Çukur Eklem (Art. Spheroidea): Dışbükey eklem yüzü bir küre, içbükey eklem yüzü ise bu kürenin bir bölümünü içine alan yuvarlak bir çukur şeklindedir.
" } ] }