{ "title": "Glenohumeral Eklem", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/glenohumeral-eklem.jpg", "date": "19.01.2024 20:52:27", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Glenohumeral Eklem, Omuz bölgesinde bulunan eklemler humerus, scapula ve de clavicula kemikleriden oluşmaktadır ve vücudun en hareketli bölgesini bu kısımdır. Artan hareket yeteneği ile paralel olarak eklemin stabiliteye olan ihtiyacı da artacağı için, bölgede ligamanların yanında, rotator cuff adlı kaslarda yer almaktadır. Omuz eklemleri glenohumeral eklem, akromio eklem, sternoclavicular eklem ve scapulotorasik eklemlerden meydana gelmektedir.

Glenohumeral eklem, Humerus başı ve glenoid fossa arasında yer alan eklemdir. Humerus başının %30'a yakın civarı, glenoid ile eklemleşirken, bu oran labrumın sayesinde %75'e kadar çıkar. Eklemin stabilite durumu, eklem kapsülü ve ligamanlarla, dinamik stabilitesi ise rotator manşet kaslarıyla destek alarak sağlanır. Bu grubun neredeyse en önemli kası da supraspinatus kasıdır. Glenohumeral eklemin hacmi, humerus baş kısmının yaklaşık iki katı olduğundan dolayı, bu durum, glenohumeral ekleme geniş hareket etme açısı sağlar. Fakat aynı zamanda stabilitesinin de azalmasına sebep olur. Eklem yapısı ön taraftan glenohumeral eklem, üstten korakohumeral eklem ve arkadan da rotator manşet kasları ile güçlendirilmiştir.

Eklem 180 derece dönme, 180 derece fleksiyon, 90 derecede internal ve eksternal olan esneme hareketlerine izin verir. Ayrıca hiperekstanyion, abdüksiyon ve horizontal addüksiyon hareketleride, bu eklemin yardımı ile yapılır.
" } ] }