{ "title": "Kaç Çeşit Eklem Vardır", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/kac-cesit-eklem-vardir.jpg", "date": "19.01.2024 00:49:04", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Kaç Çeşit Eklem Vardır, Tıp literatüründe kemikleri bir arada tutan yapıya eklem adı verilmektedir. Eklemlerin görevleri bakımından kemiklerin eğrilip bükülmesini engelleyerek kemiklerin hareket kolayları sağlar. Eklemler kemiklerin hareket özelliği sağlar özellik bakımından adeta bir kapının menteşesi görevi insan vücudunda sağlar. Eğer bu gözlem ile bakılırsa nasıl ki kapılar menteşe yardımı ile hareket ediyorsa, kemikler de eklem yardımı ile hareket sağlayarak insan vücudundaki iskelet yapısının dik durması ve hareket özelliğini sağlamaktadır.

İnsan Anatomisindeki Eklemler
Eklem Çeşitlerinin İncelenmesi

Oynamaz Eklemler

Leğen kemiği, kafatası, kalça kemiği gibi insan vücudunda yer alan eklemler insan vücudunda hareket etmeyen bölgelerde görülen eklem çeşitleri birbiri içine sımsıkı girerek kemikler arasındaki eklentinin birbiriyle sıkı sıkıya bağlanmasını sağlayan eklemlerdir. Oynamaz eklemler özellik bakımından eklem kapsülü içinde sıvı bulunmamaktadır.

Yarı Oynar Eklemler

Göğüs kafesi ve omurlar arasında yer alan eklem türüdür. Özellikle omurlar arasında bulunan kıkırdak disklerinin esneklik kazanmasını sağlayan yardımcı eklemlerdir.

Oynar Eklemler

Vücut anatomisinin hareket ve işleyişini üstlen kemiklerde sıklıkla görülen oynar eklemler. Çoğunlukla el, kol ve bacak kemiklerinde görülür. Hareket işlevini sağlayan bu kemiklerin birbiri ile bağlantısını sağlayarak kemik uçları bağ dokusunu meydana getirir. Eklem kapsülünün ince bir zar ile örtülüdür. Bu zar sayesinde kemikler iç içe geçmesi engellenerek hareket ve gün içi işler rahatlıkla sağlanır.

Eklem yapısında içinde yumurta akına benzeyen bir salgı bulunmaktadır. Eklemin boşluk kısmında bulunan bu sıvı eklem uçlarının kemikler ile bağlantısını sağlar. Eklemlerin en önemli özelliği kemiklerin birbiriyle bağlantısını sağlayarak kemik yapısının sağlam bir şekilde hareket kolaylığını sağlar. İnsan vücudunda bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmalar ışığında 360 eklem bulunmaktadır ancak bu durum kimi insanlarda farklılık gösterebilmektedir. Yukarıda belirtildiği şekilde ana hatlarıyla insan vücudunda oynamaz, oynar ve yarı oynar eklemler olmak üzere 3 çeşit eklem bulunmaktadır.
" } ] }