{ "title": "Omuz Eklemi", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/omuz-eklemi.jpg", "date": "21.01.2024 13:56:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Omuz eklemi, vücutta hareket kısıtlılığı en az olan eklemlerden biridir. Yani hareket genişliliği oldukça fazladır. Omuz eklemindeki hareket genişliliği 3600'dür. Bu derece geniş hareket genişliliğine omuzdaki beş eklem eş zamanlı olarak yardımcı olur. Bu nedenle omuzdaki eklemler uyum içinde çalışmalıdır. Omuz ekleminde bulunan eklemler ise sternoklaviküler eklem, akromioklaviküler eklem, glenohumeral eklem, skapulotorasik eklem ile subakromial eklem olarak medialden laterale doğru sıralanmıştır. Omuz ekleminin bu hareket genişliği sıkça travmalara, yaralanmalara maruz kalmasına neden olur. Boynun iki tarafında olan, kolun göğüsle birleştiği bölgedeki omuz eklemi 3 kısım halindedir. Bunlar önde köprücük kemiği, arkada kürek kemiği ve dış tarafta kol kemiğinin baş kısmıdır. Oldukça hareketli olduğundan, komplike hareketlerin bu eklem tarafından yapılması mümkündür. Özel bir yapısı olduğundan, kol hareketlerinin en iyi şekilde yapılmasını sağlar. Kolun öne, arkaya, sağa ve sola doğru hareketi omuz eklemine bağlıdır.

Omuz ekleminin anatomik yapısı

Omuz eklemi kürek bölgesi, koltuk altı bölgesi ve deltoid bölgesi olarak üç kısımdır. Kürek kemiği çukuru kıyısında, kıkırdaktan oluşmuş bir dudak bulunur. Buna kol kemiğinin başı temas eder. Bu yapının eklemin içinde kalmasını sağlayan bağlar bulunmaktadır. Hareketlerin kolayca yapılması eklem çukurundaki sığlıktan kaynaklanır. Bu yüzden vücudumuzda meydana gelen çıkıkların çoğunluğu bu bölgede oluşmaktadır. Omuz eklemi oldukça fazla kas ve kemik dokusunun birlikte olduğu karmaşık bir yapıdır. Bu yüzden yaralanma, burkulma, çıkık gibi sorunların fazla yaşandığı bir eklemdir. Omuz sakatlanmaları genellikle omuzdaki burkulma, omuz çıkığı, köprücük kemiği ile kol kemiği kırıklarından dolayı oluşur.

Omuz eklemi sakatlığı nasıl anlaşılır?

Oldukça sığ olan omuz eklemi çukurlarında kol kemiği başı eklem yuvası içerisinden oldukça basit çarpmayla ve düşmeyle bile çıkabilir. Bunun nedeni kol kemiği başını eklem yuvasında tutan şey derinlikten ziyade çevredeki bağlardır. Omuz çıkığı genellikle bu bölgedeki bağlar zayıf olduğundan ön tarafa doğru olur. Buna rağmen arkaya doğru çıkması da söz konusu olabilir. Özellikle sporcularda bu sorun daha fazla görülür Bazen kendiliğinde yuvaya giren omuza, bazen dışarıdan müdahale edilmesi gerekir. Yandan ve yukarıdan omuz tepesine yapılan baskı sonucunda omuz eklemi yerine oturabilir. Omuz eklemi üzerine düşülürse, genellikle bu çıkıkla sonuçlanabilir. Aniden kolda ağrı ve acı hissedilir. Sinirler ve damarlar zedelenirse, kolda dolaşım sorununa bağlı olarak morarma etkisi de görülür. Bu durumda acil müdahalede soğuk uygulama ve kasların, omuzun güçlendirilmesi için egzersiz, fizik tedavi uygulamalarının yapılması gerekir. Bunun sıkça tekrarlaması halinde, omuzun kısa süre hareketsiz hale getirilmesi diğer yapılanlara eşlik etmelidir.

Omuz eklemi rahatsızlıkları

Tendon iltihabı (Bursit): bu rahatsızlık bursa adı verilen eklemi yağlayıcı kesecikteki şişmedir. Omuzun sıkça aynı hareketleri yapması, hızla yüklenerek uzatılması durumunda sıkça görülür. Sporla uğraşanlarda, boya yapanlarda, yüzme, ağırlık kaldırma gibi aktivitelerde omuz bölgesinde bu sorunlar oluşabilir. Bunun tedavi edilmesi amacıyla öncelikle omuz ağrısına neden olan eylemlerin düzenlenmesi gerekir. Hastaya uygun bir rehabilitasyon programı uygulanmalıdır.

Rotator manşet tendonlarının şişmesi: bu tendinit olarak tanımlanır. Omuz eklemine aniden yüklenme sonucunda oluşabilir. Buna sebep olan kasların aktiviteye hazırlıklı olmamasıdır.

Omuz eklem ağrısı: bu sorun kireçlenme diye halk arasında söylenen omuz eklemindeki aşınmadan ya da erimeden kaynaklanır. İlk başta hafif bir ağrıyla ortaya çıkar, giderek omuz ağrısına dönüşür.

İmpingement sendromu, rotator manşet kısmi yırtıkları ve tam yırtıkları: Bunun sebebi kronik iltihaplar, akromiyon ile köprücük kemiği bağlantısını sağlayan eklemin altında oluşan çıkıntılardır. Kısmi yırtıklarda omuz hareketlerinin düzene sokulması, kortizon enjeksiyonu ve egzersizler tedavide yardımcı olabilir. Düzelme olmazsa ameliyat gündeme gelebilir. Tam yırtıklarda aynı sebeplerden ve kısmi yırtıkların ilerlemesi nedeniyle oluşur. Omuzdan ses gelmesi, güç kaybı, hareket kısıtlılığı gibi belirtileri olur.

Omuz eklemi rahatsızlıklarında kullanılan tedavi yöntemleri nelerdir?

Omuz artroskopisi: Omuz sorunlarında başarılı bir şekilde uygulanan, teşhis ve tedaviye yardımcı olan bir tedavidir. Omuz ekleminde açılan 1 cm kadarlık kesilerle, kamera yardımıyla eklemin sorunları özel aletlerle tedavi edilir. Çoğu rahatsızlıkta tek başına tedavinin olmasını sağlar.

Mini açık tamir ve açık tamir: Tam yırtıkların artroskopi ile küçük kesilerden tamir edilmesini sağlar. Ciddi yaralanmalarda açık tamir uygulaması yapılır.

Rehabilitasyon: Omuz eklemine uygulanan cerrahi işlemlerden sonra hastaya uygulanan rehabilitasyon çalışmaları başarıya destek olur. Kasların açılması, eski hareketliliğini kazanması için fizik tedavi çalışmaları yapılmalıdır.

Omuz protezi: bu tedavi omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı bulunan hastalara uygulanır. Omuz kırıklarının çok parçalı olması ya da kırıkların tamiri olmazs, omuz protezi omuz ekleminde kesinlikle kullanılmalıdır.
" } ] }