{ "title": "Parmak Eklem Ağrıları", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/parmak-eklem-agrilari(1).jpg", "date": "19.01.2024 20:27:14", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Parmak Eklem Ağrıları; bu ağrılar genel olarak, yoğun fiziksel aktivite sonrası ortaya çıkabilir ve bu oldukça normal bir durumdur. Fakat herhangi bir zorlama olmadan yaşanan parmak eklemi ağrıları, ciddi bir sağlık sorununa işaret etmek de olabilir. Çoğu zaman herkesin parmak eklemlerinde, sebebi tam olarak bilinmeyen ağrılar yaşanabilir. Bu kronik bir hale gelirse, eklemlerde daha fazla tahrip oluşmaması için doktora gidilip, esas sebebinin belirlenmesin de yarar vardır.

Eli kullanmakla alakalı spor aktivitelerinden sonra veya ağır torba taşındığın da bir süre sonra eklemlerde ve tendonlarda hafif ağrılar hissedilebilir. Bağ dokuları, kaslar ve tendonlar eklemi korur fakat, yükün çok fazla olması durumunda basınçtan dolayı eklemlerde zarar görebilir. Tendonlarda oluşan zorlanma sonucunda, eklem ağrısına benzer ağrılar yaşanabilir. Bütün bunlar, eğer olması gerekenden daha çok zorlanma yaşandıysa olağan bir durumdur ve belli bir süre sonra ağrılar kendi kendine geçmektedir. Parmak eklemlerinde, ağrı nedenleri arasında birçok hastalık sayılabilir. Bu hastalıklar virüs yoluyla geçen hepatit, nezle ve kabakulak hastalığıdır. Bu hastalıklar yalnızca parmak eklemlerinde değil, boyun ve dirseklerde de eklem ağrılarına sebep olur. Parmak eklem ağrısının en önemli iki sebebi ise kireçlenme ve romatizmadır. Kemik ve buna yakın olan eklemin iltihabı olan osteoartrit, kıkırdağı yıpratıp parmaklarda şekil bozukluklarına sebep olabilir. Romatizma ise bağışıklık sisteminin de meydana gelen sorunlar sonucunda oluşur ve eklemlerin şişmesine sebep olur. Kireçlenme ve romatizma sonucun da eklemler esnekliğini yitirir ve uzun süren ağrılar meydana gelebilir.

Eğer parmak eklemlerinde uzun süren ve geçmeyen ağrılar yaşıyorsanız, bir uzmana görünerek sebebini belirlemelisiniz. Kan testleri sonucun da eklem ağrısının bağışıklık sistemi sorunumu ya da enfeksiyon sorunu mu olduğu kolay bir şekilde belirlenebilmektedir. Ayrıca röntgen gibi görüntüleme teknolojileri de rahatsızlığın kaynağını belirlemek için kullanılabilir.
" } ] }