{ "title": "Parmak Eklemlerinde Şişlik", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/parmak-eklemlerinde-sislik.jpg", "date": "20.01.2024 01:28:10", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Parmak eklemlerinde şişkinlik

Eklemler iki kemiğin birleşim yerinde bulunuyor. Yumuşak doku ve bağlar tarafından çevrilidir. Vücudumuzdaki bütün eklemlerinde sinoviyal sıvı da denilen kalın, berrak eklem sıvısı bulunuyor. Bazı kişilerin parmak çıtlatma alışkanlıkları vardır. Yani eklemleri çıtlatmak için parmak esnetmesi bunu yaparsanız eklemleri birbirinden ayırmış olursunuz. Böylelikle eklemi çevreleyen yumuşak doku kapsülü de esniyor. Kapsülün esnemesiyle eklemin hacmi artar. Hacmi artarsa basınç azalıyor. Eklem sıvısının basıncı düşünce sıvı içinde çözünmüş halde bulunan gazlar baloncuk haline geliyor. Parmak eklemleri yeterince esnediğinde kapsüldeki basınç düşüyor ve baloncuklar patlıyor. Buda parmak eklemlerine zarar veriyor. Bu parmak çıtlatma olayı aslında sağlıklı bir hareket değildir. Parmaklarınızı çıtlatırken size rahatlık hissi verse de bu yanlış bir harekettir. Parmak çıtlatmak eklemlerdeki hareketleri algılayan reseptörler uyarılır ve eklemleri çevreleyen kaslar gevşiyor. Sürekli olarak bunu yapan kişilerde eklemler tarafındaki yumuşak doku zarar görür ve parmaklar şişer, elin kavrama gücü azalır. Bu durum ileride ellerde titreme de yapar.

Eklemlerde şişme, kızarıklık gibi şikâyetlerin nedeni iltihaplı hastalıklar olabilir. Eklem ağrıları özellikle sabahları daha çok olur ve gün içinde azalabilir. Bu hastalık en çok görülen \"romatoid artrit' tir\". Özellikle erişkin kişilerde oluyor. Bu hastalık kadınlarda erkeklerden daha çok görülüyor. Bu hastalık daha çok küçük eklemlerde (Parmak, el bileği, dirsek) görülür. Bu hastalık simetrik olarak tutan ve zaman içinde eklemlerde zarara neden olur ve hasar bırakan bir hastalıktır. Parmak eklemleri tutulur ve eklemlerde ağrı, hareket kısıklığı, sabah tutukluğu görülüyor. Parmak şişmesi ciddi bir sorundur. Parmakta şişmeler iltihaplanma, parmak derisinin zarar görmesine ve böylece mikroorganizmaların, bakterilerin doku altına girmesidir. Parmağınız kırıksa ya da kesikse her gün çeşitli maddelerle temas ettiği için mikrop kapma ihtimali çok oluyor. Sonradan da iltihaplar oluyor. Buna dikkat edin.

Romatoid artrit: Bir çeşit eklem hastalığıdır. Eklemin dış tarafının iltihaplanmasına neden olan bir hastalıktır. Sebebi bağışıklık sisteminin anormal tepkisidir.

Osteoartit: Kemik dokusu ve kıkırdağın zedelenmesi demektir. Bu da bir çeşit eklem rahatsızlığıdır. Ayrıca kemiğin aşınmasına sebep oluyor. Parmaklarda kireçlenme meydana gelen hastalıktır. Ama eklem hastalıklarında en az rastlanan çeşittir.

Parmak eklemlerindeki şişmelere buz uygulaması

Öncelikle doktora gidip tedavi olmak gerekiyor. Sonra da evde bazı buz yöntemi uygulayabilirsiniz. Şu şekilde yapabilirsiniz. Elinizi dinlendirin ve şişen bölgeye buz sürün. Bu ağrıyı hafifletiyor ve parmaklarda şişliği azaltıyor. Buzu direk parmağınıza temas ettirmeyin. Çünkü kan akışını azaltıp derinize zarar verebilir. Buzu bir bezin arasına sarıp şiş olan parmaklara uygulayın. Bunu 10-20 dakika aralıklarla günde en az 3 kere yapmak gerekiyor. Sonra şişen parmaklarınızı elastik bir bandaj ile sarın ve parmaklarınızı dinlendirin.

Parmaklarda şişmelere sebep olan eklem iltihabı hastalığı ya da kronikleşen hareketlere bağlı incinmenin tedavisi ya da iyileşmesi genellikle uzun sürer. Kendi kafanıza göre ağrı kesici ya da antibiyotikler kullanmayın. Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli şekilde kullanın. Elinizi fazla yormayın ve bol bol dinlendirin. Parmaklarınızı yoracak ağır işler yapmayın ve bilgisayar başında saatlerce yazı yazmayın. Bu hareketler parmaklarınızı daha çok yorar ve ağrılar oluşur.
" } ] }