{ "title": "Temporomandibular Eklem", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/temporomandibular-eklem.jpg", "date": "19.01.2024 14:30:43", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Temporomandibular Eklem, çene eklemi olarak bilinen eklemin tıptaki karşılığı temporomandibular eklem olarak bilinmektedir. Alt çene kondil kısmı ve kafatasında bulunan temporal kemik arasında oluşan, içinde bir eklem kıkırdağı menisküs, kapsül ve etrafında kas dokularının bulunduğu bir yapıdır. Bu kas dokularına da çiğneme kasları denmektedir.

Temporomandibular eklem, insan vücudunda bulunan en önemli eklemlerden biri olmasına rağmen çok dikkat edilmeyen organizmalar arasında yer alır. Bu eklem kaslar, eklem bağları, dil, diş, yumuşak damak, duyu ve hareketle alakalı sinirler, baş ve boyunda bulunan sinirler ile ruhsal yapının uyumlu çalışması ile görevlerini yapmaktadır. Oldukça karışık yapısı ile bilinen temporomandibular eklem, bu karmaşıklığa rağmen diğer organizmalarla sağlam bir uyum içindedir. Isırma, çiğneme, şarkı söyleme, ıslık çalma, konuşma ve daha sayılamayan birçok işlevi bulunmaktadır. 500 kiloya kadar sıkma gücüne sahip olan temporomandibular eklem, günde 1500-2000 defa hareket ederek organizmanın en çok çalışan eklemleri arasında yer alır.

Temporomandibular eklem rahatsızlıkları

Hatalı kullanım veya kapanma bozukluğu gibi sorunlardan ötürü eklem kapsülü ve bağlarında gerilemeler ve kas spazmları sonrası yük taşımayan bu eklem yük taşımaya başlayacaktır. Yük taşımanın beraberinde çene ekleminde rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

Hastalıklar, çenede başlayan ağrıların artması ve ağız açma kapama zorluğu ile belirti gösterebilirler. Günümüzde 20-40 yaşları arasında bulunan birçok insanda bu hastalığa sıkça rastlanmaktadır.

Temporomandibular eklem rahatsızlıkları neden olur?

Genelde çene ekleminde ağrı ile başlayan bu hastalıkların birçok belirtisi bulunur. Bu belirtiler şunlardır:
Bu belirtilerin birden fazlasını görüyorsanız hemen bir diş hekimine başvurmanız gerekir.

Hastalığın teşhisi için röntgen ve ağız muayenesi gerekmektedir. Bununla birlikte hekim tarafından hastalara sorulan birkaç soru da tanıya yardımcı olmaktadır. Belirtileri diğer hastalıklara benzediği için teşhisi zordur. Ayrıca yapılan testlerin sonucu tama olarak vermemesi de tanı koymayı zorlaştıracaktır.

Temporomandibular eklem rahatsızlıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi için hangi kaslarda problem olduğunu saptamak gerekmektedir. Çoğu Uzman doktora göre ameliyat en son çare olarak görülmektedir.

Bazı insanlarda kendiliğinden geçebilecek olan bu hastalıklar bazen de dış hekimi tarafından verilen tavsiyelere uyarak tedavi edilebilir. Bu tavsiyeler şöyle sıralanmaktadır:
Yukarıda bahsettiğimiz tedavi yöntemleri başarısız olur ise ameliyata başvurulabilir. Cerrah, açık çene ameliyatı ile diskin doğru şekilde yerleştirilmesini sağlar.
" } ] }