{ "title": "Yarı Oynar Eklemler", "image": "https://www.eklem.gen.tr/images/yari-oynar-eklemler.jpg", "date": "20.01.2024 07:40:12", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Yarı Oynar Eklemler, Eklemler iskelet sistemindeki kemikler ile çalışırlar. Eklemin tanımı ise iki kemiğin birleştiği yerdir. Canlılar için eklemler çok önemlidir. Çünkü bir canlının yaşamında hareket etmesi için çok önemli bir unsurdur. Eğer hasar görürse eklemler hasar gören kısımda hareket kaybı oluşur. Eklemler işlevlerine göre üç çeşidi vardır. Bunlar oynamaz eklemler, Yarı Oynar Eklemler ve oynar eklemlerdir. Eklemler yapılarına göre de sınıflandırılırlar: fibröz eklemler, kartilaginöz eklemler ve sinoviyal eklemlerdir.

Yarı Oynar Eklemler oynar eklemler gibi tam hareketli değildirler. Hareketleri sınırlı eklem çeşididir. Kemiklerin hareketini kolaylaştırır. Yarı Oynar Eklemlere kıkırdaksı eklemler veya yarı hareketli eklemler de denir. Yarı Oynar Eklemimiz olmasaydı dik duramazdık. Akışkan bir yapıya sahip olabilirdik. Yarı Oynar Eklemler ikiye ayrılır. Bunlar sinkondrozis tipi eklemler ve simfizis tipi eklemlerdir. Sinkondrozis eklemler eklemler arasındaki kıkırdak dokudur. Bu kıkırdak doku daha sonra sertleşerek eklem haline dönüşür. Diğer eklem tipi olan simfizis eklem tipi ise kemikler arasında bağ ve kıkırdak dokusu oluşan disk adı verilen bir yapı vardır.

Yarı Oynar Eklemlere örnek olarak alt çene kemiği, göğüsteki kemikler ve omurlardaki kemikler örnek verilebilir. Yarı Oynar Eklemlerin amacı hareket ettirmek değildir. Amacı sadece eklemlerin olduğu bölgede esnekliği sağlamaktır. Sağlık açısından eklemleri korumak çok önemlidir. Dikkat edilmezse insan yaşamında hareketleri zorlar. Ufak ağrılarda dahi doktorunuza başvurmalısınız. Yoksa hasar gören bölge şişebilir ve hareketinizi zorlaştırır. Düzenli spor yapmalıyız. Oturuş şeklimize dikkat etmeliyiz. Kamburumuzu çıkararak değil de dik bir şekilde oturmalıyız. Ani hareketlerde bulunmamalıyız. Çok ağır eşyalar taşımamalıyız.
" } ] }